Ana Sayfa Bebek Bebeğiniz Büyüyor

Bebeğiniz Büyüyor

Bebeğiniz çok hızlı bir şekilde gelişim gösterecek, gelişimi sırasında çeşitli değişiklikler yaşayacaktır. Büyüdüğü için yaşadığı değişimler oldukça normaldir ve gelişiminin her evresi ayrı eğlence barındırmaktadır.

bebeklerde-buyume-ataklari2

Bebekler dönem dönem farklılıklar gösterebilir,  günlük olarak farklı tutumlar sergileyebilir  ve büyüdükçe huylarında değişiklik söz konusu olabilir. Örneğin,  sakin olan bebeğiniz daha fazla ağlayabilir, uyku düzeni değişebilir, iştah artışı yada azalışı gibi farklılıklar gösterebilir, herhangi bir sebep yokken farklı tepkiler vererek anne ve babayı endişeli bir hale getirebilir hasta mı,  acaba neyi var gibi soruların cevabını araştıracak bir hale getirebilir. Görünürde herhangi bir problem olmamasına rağmen bebeğiniz üzerinde olan huy değişimleri, onun büyümesiyle alakalıdır.

1 yaşına kadar kiloları doğum kilosunun 3 katına çıkar, boyları yine aynı şekilde 1 ila 2 kat uzama gösterir. Beyinleri durmak sızın büyüme gösterir, konuşmaya başlayabilir, yürümeye başlayabilir.  Bu değişimler bebeğiniz çok küçük olduğu için kolaylıkla bünyesinin kaldıracağı şeyler değildir ve vücut kilo alma kilo verme, çok ağlama, iştah üzerinde farklılıklar gibi değişiklikler gösterecektir, bunlar son derece normaldir.

Bebeklerin büyüme esnasında vermiş olduğu bu tepkimeler, 2  veya 4 gün olan zaman aralıklarında devamlılığını sürdürür. Her büyüme evresinde,  zaman aralığında artışlar söz konusu olabilir. Büyüme esnasında yaşanılan belirtiler özellikle bir yaşına gelene kadar daha fazladır, tabi ki bu her dönem büyümesinde devam edecektir.

2 haftalık, 5 haftalık, 6 haftalık, 12 haftalık, 15 haftalık, 23 haftalık, 34 haftalık, 42 haftalık ve 54 haftalık dönemlerde büyüme belirtilerini , yoğun bir şekilde gösterecek olan bebeğiniz bu aralık sapmalarıyla  belirtileri gösterebilir, dönem aralıklarında değişiklik olabilir.

Büyüme dönemlerinde bebeğiniz üzerinde olacak değişikliklere açıklık getirmemiz gerekirse,  sizler için sırasıyla bahsedelim;

İştah üzerinde olacak değişiklikler

Büyüme döneminde iştah üzerinde ki değişimlerde,  iştah azalması çok fazla yaşanmamakta genellikle artış saptandığı uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bebeğiniz daha fazla emmek isteyebilir, veya katı gıdaya geçtikten sonra daha fazla besin isteyebilirler. İstediği miktarda doyurmalı beslenme ihtiyacını gidermelisiniz. Beslenme esnasında huzursuzluk gösterebilir, büyürken vermiş olduğu huzursuzlaşma belirtilerini beslenirken dahi gösterebilir.

Uyku üzerinde oluşabilecek değişiklikler

Büyüme evresinde olan bebeklerin, en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri olan uyku, büyüme döneminde artış gösterebilir. Uykuları büyüdükçe bir düzen dahilinde olur, geceleri daha uzun uyuyabilir gündüz saat aralıkları oluşabilir. Bazı bebeklerde de tam aksi durum gözlemlenmektedir.  Daha az uyku ve parçalı uyuma şeklinde uyku süreleri kısalabilir. Bebeklere göre çeşitlilik göstermektedir. Bilimsel olarak bu durum beyinde olan büyüme hormonunun salgılanmasında ki düzenden kaynaklandığı bilgisiyle açıklanmaktadır.

Davranışlar üzerinde oluşabilecek değişiklikler

Bebeğiniz büyüme evresinde huylarında ki değişikliği daha fazla ağlama, kucak isteme, uykuya dalmakta sıkıntı yaşama gibi değişik belirtilerle gösterebilir. Bu durum uzmanlar tarafından henüz tam anlamıyla bir açıklığa kavuşturulmamıştır. Bebeğin huysuzlanması fazla enerji harcıyor olmasıyla alakalı olabileceği  ihtimal ediliyor.

Bebeğinizin büyüme süresinde siz neler yapmalısınız ?

Bu evrede, bebeğinizin ihtiyaçlarına karşılık verebiliyor olmanız oldukça önemlidir. Acıktığı zaman doyurmak, uykusu geldiği zaman uyku zamanının geçmesine izin vermemek gibi, takipte ve iyi gözlemde olmanız gerekir. Bebeğiniz büyüdükçe, artık sütünüzün yetmediği gibi bir düşünceye koyulabilirsiniz, fakat bu endişe kesinlikle  gereksizdir,  vücudunuz bu duruma iç güdüsel olarak kendisini hazırlayacaktır. Daha fazla su tüketimi,  süt artırıcı besinlere özen gösteriyor olmanızda bu sürece adapte olmanızı kolaylaştıracak ve süt üretimi artışı sağlayacaktır. Bebeğiniz için endişe ediyor olmanız normaldir,  ama annelik duygusuyla ona zarar vermeyeceğinizin düşüncesiyle içinizi rahat tutabilirsiniz.

DİĞER BEBEKLERDE BÜYÜME ATAKLARI YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, bebeklerde büyüme atakları konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan bebeklerde büyüme atakları konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir