Ana Sayfa Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hamilelikte 5. Ay Neler Olur?

Hamilelikte 5. Ay Neler Olur?

Hamilelikte 5. Ay Neler Olur? 5 aylık bebek anne karnında hareket eder mi? Hamilelikte 17. Haftada neler olur? Hamilelikte 18. Haftada neler olur? Hamilelikte 19. Haftada neler olur? Hamilelikte 20. Haftada neler olur? Hakkında bilgiler yazımızın devamındadır.

5-aylik-hamilelik

17-haftaHamileliğin 17. Haftası

Bebeğinizin boyu, 17. Hafta da 13 ila14 cm arasındadır. Kilosu ise ortalama olarak, 140-170 gr ağırlığındadır. 17. Haftada plasenta ve göbek bağı artık daha net bir şekilde görüntülenebiliyor. Bebeğinizin oksijen almasına yardımcı olan, diğer bir ismi ‘bebeğin eşi’ olarak adlandırılan plasenta, 17. Haftada bebekle aynı boya ulaşır. Plasentanın gelişimi bu aydan sonra hızla ilerleyerek gelişimine devam edecektir.

 

Bebeğin gelişimi 17. Haftada annede nasıl etki eder?

Annelerin 17. Haftada yaşadığı şeyler, bebeğinizin büyüdüğünü artık çok daha rahat hissedebiliyor olmalısınız. Karnınız 17. Haftada biraz daha belirgin olmaya başlayabilir. 17. Haftada, bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Eğer bebeğinizin hareketlerini hissedemediyseniz endişelenecek bir şey yoktur. Her bebek farklı, her hamilelik farklı seyredebilir. Bazı hamileliklerde hareketler 21. Haftalarda hissedilebilir. Anneler 17. Haftada daha sakar, daha dalgın olabilirsiniz, bu durumda son derece normaldir. Bebeğinizle birlikte değişen vücut anatominiz farklı şekillerde tepkiler verebilir.

 

18-haftaHamileliğin 18. Haftası

  1. haftada bebeğiniz artık oldukça büyüdü. 14 cm boyuna ulaşmış yaklaşım 200 gr ağırlığındadır. Gözleri, yüzüne göre yerleşmiş ve yüz şekli belirgin bir şekilde büyüme göstermiştir. Başlarının yan taraflarında olan gözleri, yüzüne doğru yerleşmeye başlamış öne doğru gelmiştir. Elleri ve ayaklarında ki kıvrımlarda belirgin bir şekilde olmuş, kulakları şekil almıştır.

 

Bebeğin gelişimi 18. Haftada annede nasıl etki eder?

  1. hafta anne adayları, biraz daha rahatlama hissederler. İlk aylarda oldukça yoğun geçen mide bulantıları, iştahsızlık gibi problemler daha da azalmış bir etki bırakır. Bu ayda kilo alımında bir hızlanma olabilir. Bu sebeptendir ki, beslenmenizi kontrollü ve dikkatli bir şekilde yapmaya başlayabilirsiniz. Alacağınız kilolardan dolayı bel ağrıları, eklem ağrıları ve mide sıkıntılarına sebebiyet verebilir. 18. Haftadan sonra, annelerde kalsiyum ihtiyacı artar çünkü bebeklerin kemik yapısı oluşmuş ve gelişimine başlamıştır. Kalsiyum ihtiyacınızı yeterince karşılayabilmesi adına, süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler, karalahana ve soğan gibi yiyecekleri tüketmeniz önerilerimiz içindedir.

 

19-haftaHamileliğin 19. Haftası

Bebeğinizin boyu 19 haftasında, 16 cm kilosu 250 gr civarında olmaktadır. Bebeğinizle birlikte plasenta da büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Bebeğinizin kollarında ve bacaklarında, gelişmeler olmakta vücudu ile orantılı bir hale gelmektedir. Bebeğinizin cildi üzerinde olan, doğum esnası ve sonrasında bebeğinizin cildini koruyacak verniksin yapısı 19. Haftada oluşmaya başlar. Doğumda bebeğin cildinin kremli bir halde gibi görünmesi bu yapı sayesindedir. Yapıda yağlı bir tabaka, doğuma kadar amnion sıvısının içerisinde olan bebeğin cildinin kötü etkilenmemesini sağlayacaktır. Bebeğiniz 19. Haftada ve bu haftadan sonra sizi duyabilir, sesleri henüz ayırt edemiyor olsa bile, sesleri duyabilir. Bu haftada kendinizde ufak sıçramalar hissedebilirsiniz. Böyle bir şey yaşadığınızda, korkmayın çünkü muhtemelen bebeğiniz hıçkırıyor olabilir.

 

Bebeğin gelişimi 19. Haftada annede nasıl etki eder?

  1. haftadan sonra, kendinizi eskiye nazaran daha büyümüş hissedebilirsiniz. Artık daha rahat olmanızı sağlayacak, kıyafetler karnınızı sıkıştırmayacak giysileri tercih edebilirsiniz. Dik oturmaya çalışın, çünkü dik oturmak büyüyen karnınıza rağmen daha rahat oturacak olmanıza olanak sağlayacaktır. Topuklu ayakkabılardan kaçınarak rahat ayakkabıları tercih etmenizi önerebiliriz. Bu sayede daha rahat olabilirsiniz.

 

20-haftaHamileliğin 20. Haftası

20.haftada bebeğiniz, 16 ila 17 cm boyuna ulaşmış, 280-300 gram arasında kiloya gelmiştir. Hamileliğinizin yarısını geride bıraktığınız bir döneme girmiş oluyorsunuz, aynı zamanda bebeğinizde gelişiminin yarısını tamamladı. Bebeğinizin hareketlerini belirgin bir şekilde hissedebilirsiniz. Bebeğiniz bu haftadan sonra sürekli hareket etmezler, artık uyuma ve uyanma periyotlarına girmiş olurlar. Ortalama olarak iki haftadır bir sürede sesleri duymaya başlayan bebeğinize artık ninniler söyleyebilirsiniz. 20. Haftada bebeğinizde olan en önemli gelime artık ultrason muayenesinde bebeğinizin cinsiyetinin görüntülenebiliyor olmasıdır. Tabi ki bebeğiniz izin verirse kontrole gittiğinizde bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

 

Bebeğin gelişimi 20. Haftada annede nasıl etki eder?

  1. haftada, hamile olduğunuza artık fazlasıyla alıştınız ve kilonuzda artışlar olmaya başladı. Hamileliğinizin ilk haftalarında olan duygusal dalgalanmalarınız, artık geçerek vücut yapınıza daha da alışmış olacaksınız. 20. Haftada ve sonrasında doktorunuz tarafından bir takım testler ve kontroller istenecektir.

 

Bu yazımızda Hamilelikte 5. Ay hakkında bilgiler verdik konu hakkında soru, sorun yada görüşlerinizi bize, yorum bölümünden iletebilirsiniz

DİĞER HAMİLELİKTE 5. AY YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, hamilelikte 5. ay konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan hamilelikte 5. ay konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir