Ana Sayfa Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hamilelikte 2. Ay Neler Olur?

Hamilelikte 2. Ay Neler Olur?

2. Ayında bebeğin boyu, kilosu, büyüklüğü hakkında bilgiler yazımızın devamındadır.

hafta-hafta-hamilelik2-2-ay

Hamileliğin 1. Ayına hafta hafta yer vermiştik, hamileliğin ikinci ayını da  hafta hafta ele alabiliriz.

hamilelik-5.-haftaHamileliğin  5. Haftası

 Gebeliğin 5. Haftasında bebek büyüme konusunda hız kazanıyor, boyu 1 ila 3 mm aralığındadır. Bunun yanı sıra kalp atışları ultrason  kontrolünde duyulabilir.  5. Haftada da plasenta ve göbek kordonu bebek için gerekli olan besin ve oksijen taşıma işlemini sürdürmektedir. 5 haftalık gebelikte bebek kalp,beyin,organlar oluşumu ve gelişimi başlamıştır.  3 farklı bölümden oluşan gelişim, ektoderm,mezoderm ve endoderm  olarak oluşmaktadır. En üst tabakaya Ektoderm ismi verilmekte, bu tabakada bebeğin beyni, sinirleri,  omurgası oluşmaktadır.  Bu yapı devamında cilt,saç, tırnak, diş minesi oluşturacak şekilde gelişimine devam etmektedir. Orta tabaka olarak Mezoderm ismi verilen tabakadan bahsetmemiz gerekirse, bu tabakada bebeğin, kalbi oluşmaktadır. Kas, kıkırdak ve dokularda bu evrede oluşarak gelişimini devam ettirecektir. Alt tabakaya Endoderm ismi verilmekte bu tabakada akciğer, bağırsak,idrar yolu, karaciğer  oluşumu başlayacak gelişimine devam edecektir. En altta yer alan 3. Doku olan endoderm tabakası ise, bebeğinizin akciğerlerinin, bağırsaklarının, idrar yolunun, karaciğerinin, pankreasının hatta tiroitlerin oluşması için zemin hazırlayacaktır. Bu arada, gebeliğinizin 5. Haftasında bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri ve oksijeni taşıyan ilkel plasenta ve göbek kordonu görevlerine devam etmektedirler.

hamilelik-6.-haftaHamileliğin  6. Haftası

Bebeğinizin kalp atışları artık ultrason muayenesinde kolaylıkla duyulabilmektedir. Kalbi artık küp şeklinde değil de, dört odacıklı olarak gelişimini sürdürmeye başlamıştır. 6. Haftada bebeğinizin boyu 1 ve 3 mm aralığından 4 ve 6mm aralığına çıkış yapmıştır, ama hala çok küçüktür. Altıncı haftada bebeğin kilosu konusunda henüz herhangi bir belirleme yapılamaz, solunum ve sindirim sistemi oluşmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra beyni de gelişim göstermekte, gözleri, kulakları ve ağız boşlukları oluşmaya başlamıştır. Kol ve bacakları boşlukları oluşur ama ultrason muayenesinde görüntü alınamayacak kadar küçüktür. Aynı şekilde el ve ayaklarının da boşlukları oluşmuş, tomurcuk halindedir.

Bebeğin gelişimi 6. Haftada annede nasıl etki eder?

6. Haftada bebeğin hareketleri henüz hissedilmez, annede mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet olmaktadır. Mide bulantısı ve devamında ki kusma nedeniyle anne bu süreçte, fazla besin alamayacaktır, fakat bu durum genellikle üçüncü aydan sonra geçmektedir, o yüzden herhangi bir sorun olmadığı konusunda rahat edilmelidir. Doktorunuza sorarak bu dönemde yürüyüş yapabilirsiniz, temiz hava oksijen sizin içinde bebeğinizin gelişimi içinde fayda sağlayacaktır. Güneş ışığında durmanız D vitamini sentezine sebep verecektir. Anne ve bebek için oldukça gerekli olan D vitamini herhangi bir risk doktorunuz tarafından görülmediyse, yürüyüşle güneşten alınabilir. 6. Haftada doktorunuz herhangi bir engel getirmediyse, hamileliğiniz normal devam ediyorsa cinsel ilişkide sakınca görülmemektedir. Herhangi riskli bir durum söz konusu olduğunda, doktorunuz bu yasağı getirecektir.

hamilelik-7.-haftaHamileliğin  7. Haftası

Bebeğinizin boyu, 7. Haftada 7 ve 8mm arasındadır. 7. Haftada kalp atışları artık izlenebilir, kalp, beyin, omurga, karaciğer, böbrek gibi organlar atık gelişmeye başlamış ve gelişimini sürdürmektedir. Gözleri kafa tasının yanlarından ön kısma doğru yerleşmektedir.  Cinsiyetini belli edecek boşluklar oluşumunu tamamlamıştır, ancak cinsiyeti henüz oluşmamıştır.

Bebeğin gelişimi  7. Haftada annede nasıl etki eder?

Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi şikayetler devam edebilir. Uykusuzluk, uyku düzeninde değişiklikler görülebilir. Anne grip, nezle gibi hastalıklardan kendisini korumalı bu hastalığı geçiren kişilerin yanında fazla durmamaya çalışmalıdır. Ellerini sık sık yıkamalı, mikroplardan kaçınmalıdır.

hamilelik-8.-haftaHamileliğin  8. Haftası

Bebeğinizin boyu 8. Haftada 1.5 cm civarındadır kilosu 8. Haftada izlenebilir, yaklaşık 1 gram ağırlığında, henüz çok küçüktür. Parmakları birbirine yapışık bir şekildedir, ilerleyen haftalarda ayrılacaktır. Yüz bölgesi, şeklini almaya gelişmeye devam etmektedir. Dişlerinin tomurcukları damak içinde oluşumuna başlamıştır. Cinsiyetini belirleyecek olan iç genital yapıları oluşmaya başlar. Göz kapakları oluşu ama bebek 26.haftaya gelinceye kadar gözleri hep kapalı olur.  Göbek kordonu içerisinde ki damarlar, çalışmaya başlar, kemiklerinde sertlik oluşur, gözlerinin renk pigmentleri oluşuma bu haftalarda başlar, ultrason muayenesinde görülebilir, kalp atışları duyulabilir.

Bebeğin gelişimi  8. Haftada annede nasıl etki eder?

Bu dönemde, anne daha sık idrara çıkar, bunun sebebi iki kat büyüklüğe ulaşan rahmin, mesane üzerine baskı yapmasıdır. Baskı ilerleyen haftalarda olmayacak, genişleyecektir ve idrara çıkma sıklığında düzelme saptanacaktır. Bulantı ve kusma bu dönemde hafiflemedi, katlanılmayacak kadar yoğunsa doktorunuzla mutlaka görüşmeli ilgili tedaviyi uygulamalısınız. Uyuma eğilimi, yorgunluk bu dönemde sık rastlanan şikayetler arasında yer almaktadır. Cinsiyetini öğrenmeniz için henüz erken bir dönemdir. Biraz daha sabretmeniz, hazırlıklarınızı ertelemeniz gereklidir. Bu hafta için yapılması gereken herhangi bir test yoktur. 11. Haftaya geldiğinizde ikili tarama testi doktorunuz tarafından istenecektir.

DİĞER YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir