Ana Sayfa Bebek Bebekler Sesleri Ne Zaman Duyar?

Bebekler Sesleri Ne Zaman Duyar?

Bebek ne zaman duymaya başlar, hangi sesleri duyar, bebeğinizle konuşmanız nasıl bir etki bırakır ve dahası yazımızda yer almaktadır.

bebekler-ne-zaman-duymaya-baslar

Bebeğinizin doğduğu andan itibaren iletişiminize ihtiyacı var!

Bebekler sesleri ne zaman duyar? Kaç haftalıkken duymaya başlar? gibi sorular, anneler tarafından oldukça merak edilmekte,  heyecan uyandırmaktadır. Bebekler hamilelik sürecinde dışarıdan gelen sesleri duyabilir, anne ve babasının sesini doğmadan bile ayırt edebilir. 16. hafta da sesleri duymaya başlar. başlangıçta duyduğu sesler, karından gelen sesler, bağırsaklardan gelen seslerdir,  ancak annesinin kalp atışları en çok sakinleştiği ve huzur bulduğu sestir.  Bu durum doğduktan sonrada bir ila iki saat içinde aynı şekilde devam eder. Örneğin bebek ağladığı anda, annenin kucağına alıp göğsüne bastırması, bebeğin sakinleşmesini sağlar, anne karnındayken duyduğu sesleri duymuş olması onu rahatlatır, sakinleştirir.  Yapılan araştırmalar doğumdan sonraki birkaç saatte bebeğin aynı zamanda anlayabildikleri sonucunu da vermektedir.

Bebekler için doğum aslında korku verici bir durumdur bebek doğum anında bir nevi travma yaşamaktadır. Hiç alışkın olmadığı bir ortama gelir ve alışkın olmadığı şeylerle karşılaşır. Doğum anı bizler için fazlasıyla mutluluk verici unutulmaz anlardandır, ama gelgelelim ki bu bebeğiniz için aynı şekilde değildir. Doğduktan sonra yıkanır, kıyafetleri giydirilir, daha önce tuvalet için herhangi bir şeye gerek yoktur ama artık bez bağlanması gereklidir, sallanarak uyutulmaya çalışır,  anneyle tanışır beslenmesi gereklidir,  fakat annede bebekte ilk etapta zorluklar yaşayabilir, kısa süreli bir alışma zamanı gereklidir. Bütün bunlar bebeğin yeni tanıştığı dokuz ay boyunca hiç yaşamadığı olaylardır.

Bu olaylarla yeni tanışıyor olması bebek üzerinde korku verici bir eki bıraktığı için bebeğinizle konuşmanız gerekmektedir. Konuşmanız onu rahatlatacak alışmasına olanak sağlayacaktır. Altını temizlerken,  emzirmeden önce,  ağlama esnalarında bebeğinize edeceğiniz bir kaç cümle göz teması kurmanız olumlu etkiler meydana getirecektir, güven duygusu aşılanacaktır. Bebeğinize konuşmalarınız sırasında,  onu sevdiğinizi söylemeniz, ona sarılıp, öpüp, koklamanız anne ve bebek arasında ki bağı, oluşturmanıza olanak sağlayacaktır. Bebeğinizi kucağınıza almanızda herhangi bir sakınca görmeyiniz,  tam aksi kucağınıza alarak ona sevginizi aktarmanız gerektiğini bilmelisiniz, “kucağa alışmasın” gibi bir düşünce yüzünden,  bebeğinizi ve kendinizi bundan  mahsur bırakmayın,  bu bağın güvenin bebeğiniz için ne kadar gerekli olduğunu unutmayın.

3-4 ayını tamamladıktan sonra bebeğinizi,  evin içerisinde daha kolay bir şekilde hareket ettirebilir. Evde halletmeniz gereken işlerinizi  gerçekleştirebilecek şekilde,  bebeğinizi konumlandırabilirsiniz. Ana kucağı gibi taşıma araçlarıyla,  bebeğiniz iş yaptığınız alanda bulundurabilirsiniz, mutfak, odalar, banyo gibi alanların temizliğinizi yaparken, bebeğinizi yanınıza alarak  işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bütün işlemlerinizi yaparken,  bebeğinizle konuşarak iletişim halinde olun, örneğin yaptığınız yemeği anlatın, veya çamaşırların makina da yıkanması gerektiği gibi cümleler kurun. Bebeğiniz ile konuşmanız onun zihinsel gelişimi, dil gelişimi için oldukça önemlidir. Sizi anlamayacak yaptıklarınızı hemen kavrayamayacak olsa bile bebeğinizle konuşun, sosyal  zihinsel ve dil becerilerine katkı sağlayın.

Bebektir anlamaz daha düşüncesinden sıyrılmalı size tepki veremeyecek olsa bile bebeklerle konuşulmalıdır. Kelime dağarcığı konusunda büyük katkı sağlandığı unutulmamalıdır.

DİĞER YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir