Ana Sayfa Hamilelik Hafta Hafta Hamilelik Hamilelikte 4. Ay Neler Olur?

Hamilelikte 4. Ay Neler Olur?

Hamileliğin 4. ayında neler yaşanır, hamilelikte yüz üstü yatmak sakıncalı mıdır, bebeğinizin hareketleri hakkında bilgiler, hamilelik haftaları ve dahasına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

hafta-hafta-hamilelik-4-ay

13-haftaHamileliğin  13. Haftası

Bebeğinizin boyu 13. Hafta da 7 cm’ye ulaşmıştır. Kilosu ise ortalama 25 gramdır. Gözleri artık birbirine yanaşmaya başlar, kulakları yerlerine yerleşmektedir, insan yüzünde olduğu şekilde, şekillenmeye başlamıştır. Yüzünün oluşumunun yanı sıra bebeğinizin ses telleri oluşur, cinsiyeti bu haftalarda görüntülenebilir ancak daha garantili sonuca ulamak için birkaç hafta daha beklenmesi gerekebilir. Bebeğinizin dişleri damaklarının altında oluşumunu bu haftada tamamlar fakat henüz 20 adet dişi oluşumunu tamamlamıştır. Bbeğiniz bu haftada başını sallama, tekme atma gibi hareketleri yapmaya başlamıştır, fakat bu hareketler henüz tam hissedilmeye bilir, tabi ki bu durum bebek ve anne vücut yapısına göre değişiklik gösterebilir.

Bebeğin gelişimi  13. Haftada annede nasıl etki eder?

Anneler bu haftadan sonra, psikolojik ve biyolojik olarak daha rahat edeceklerdir. Sebebi, geride kalan 3 ay hem hamilelik sürecine alışılması hem de anneler kendini düşük kanama gibi problemleri fazla yaşamayacaklarını düşünürler, bu düşünce doğru bir saptamadır ilk 3 aya göre bu riskler azalır. Bu haftadan sonra vücut yapınız ve kilonuz üzerinde ufak değişimler olabilir. Önceden giymiş olduğunuz kıyafetler, üzerinize olmuyor olabilir.

14-haftaHamileliğin  14. Haftası

Bebeğinizin boyu 9 cm kilosu 45  grama ulaşmıştır. Bu değerler ortalama 14. Hafta rakamlarına göre bildirilmektedir, daha az yahut daha fazla olabilir. Bebeğiniz 14. Haftasında nefes alma ve verme çalışmalarına başlamıştır. Nefes almasını hava ile değil amnion sıvısı ile gerçekleştirir. Amnion sıvısını ciğerlerine alan bebeğiniz, tekrar dışarı atarak nefes alma egzersizlerini geliştirir. Bebeğinizin boyunda bu haftada artış meydana gelmekte, baş parmağını emme gibi hareketler yapmaktadır. Bebeğinizin kan hücrelerinin oluşumu yine bu haftada gerçekleşmektedir. Beyinden gelen uyarıcılar ile, bebeğinizin yüz mimikleri, ifadeleri meydana gelmeye başlar.

Bebeğin gelişimi  14. Haftada annede nasıl etki eder?

  1. Haftanızda meydana gelebilecek en sık şikayet, uyku problemi ve sık idrara çıkma olabilir. Bu durumun önüne geçmek için yatmadan önce daha az sıvı alımını tercih etmelisiniz. Burnunuz kanayabilir, gece uykusunda hırıltılı ve horlayarak uyuyabilirsiniz. Bu durumun sebebi damarlar üzerinde oluşan genişlemedir. Aşermeler, yemek istekleri bu haftalarda kendini gösterebilir. Bebeğiniz cinsiyetini öğrenmeniz yakınlaştığı için isim seçimine ve araştırmalarına başlayabilirsiniz.

15-haftaHamileliğin  15. Haftası

Bebeğinizin boyu 10 cm, kilosu 70 gram civarındadır. Lanugo adı da verilen ince tüyler hamileliğin 15. Haftasında bebeğinizin cildinde oluşmaya başlamıştır. Bu tüylerin gelişimi haftalık devam edecektir. Bu tüylenme genellikle yeni doğan bebeklerin; yüzünde, kulaklarının üzerinde görülebilmektedir. Bebeğinizin kemikleri bu haftada sert yapısını almaya başlamıştır. Parmaklarını emerek, emme refleksini geliştirmeye anne karnında başlamıştır. Bebeğiniz bu haftada gözlerini sıkıca kapatmış olarak, durmaktadır. Işığı algılayabilir ve bebeğiniz anne sesini bu haftalarda duymaya başlar.

Bebeğin gelişimi  15. Haftada annede nasıl etki eder?

Anneler bu haftada hamilelik sürecine oldukça alışmış ve bebekleri için hazırlıklara başlamak için sabırsızlıkla, gün saymaktadırlar. Göbeğin orta kısmından aşağıya doğru uzanan kahverengi şerit oluşabilir, bu durum doğumdan sonra geçecektir. Herhangi bir sorun değildir, endişelenmenize gerek yok. Yatış pozisyonlarınıza artık dikkat etmeli yüz üstü yatarak karnınıza basınç yapmaktan olabildiğince kaçınmalısınız. Hamilelikte yüz üstü yatmak sakıncalı mıdır diye merak ediyorsanız da sakıncalıdır, sırt üstü ve özellikle sol yana yatmanız, uzmanlar tarafından önerilmekte, daha sağlıklı olduğu bildirilmektedir.

16-haftaHamileliğin 16. Haftası

Boyu ortalama olarak, 11 cm ye ulaşmış kilosu 100 gram civarındadır. Bebeğinizin hareketlerini, bu haftada hissedebilirsiniz, ancak hissedemiyor olabilirsiniz, daha sonra hissedebilirsiniz, yani bu gecikme mümkündür, telaş etmemelisiniz. Bebeğiniz daha fazla hareket ederler ve hareketlerinde, güç oranı öncesine göre daha fazladır. Tırnakları gelişimini bu haftalarda oldukça fazla boyutta tamamlamıştır. Ultrason muayenesinde bebeğinizin cinsiyeti, artık görüntülenebilir. Cildi henüz gelişimini, tamamıyla bitirmediği için, bebeğinizin cildi çok incedir.

 Bebeğin gelişimi  16. Haftada annede nasıl etki eder?

Bu haftalarda karnınızda ki büyüme azda olsa belli olur. Bebeğinizin zeka testlerini yapıldığı dönemlerdesiniz, doktorunuzla bu konular hakkında görüşmeli, gerekli bilgilendirmeleri istemelisiniz. Hamileliğinizde herhangi bir sorun yoksa ve doktorunuz tarafında bir kısıtlama gelmediyse cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca yoktur. Hormonlar üzerinde oluşan değişimler bunu belirleyici bir unsurdur.

DİĞER YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir