Ana Sayfa Hamilelik Anne Sağlığı Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı Mı?

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı Mı?

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı Mı? Hamilelikte şeker yüklemesi ne zaman yapılır? Gebelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır? Şeker yüklemesi zararlı mı? Hamilelikte şeker yüklemesi yapılmazsa ne olur? Sorularının cevapları yazının devamındadır.

seker-yuklemesi

 

Gebelik diyabeti, sık görülen ciddi sağlık sorunları arasında yer alır. Gebelik sürecine kadar şeker hastalığıyla hiçbir ilgisi olmayan kişilerde bile insülin dengesizliklerine bağlı olarak gebelik diyabeti yaşanabilir. Hamileliklerin %5 ila ‘unda görülen soruna tıp dilinde Gestasyonel Diyabet adı verilir.

 

Hamilelik öncesinde şeker hastalığı olan anne adaylarının bu dönemde yaşadıkları sorunlar kontrol altına alınmakta zorluklar yaşanabilir. Hamileliğin başında yapılan açlık şekeri sonuçlarında herhangi bir sorun olmaması halinde gebeliğin 24. ve 28.haftaları arasında şeker yüklemesi yapılır. Kandaki şeker seviyesi diyabet riski olup olmadığını net bir şekilde ortaya koyar.

 

Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

 

Diyabetin gelişme riskini olduğu dönemde yapılan yükleme testi ile anne adayının insülin dengesi ölçülür. Anne adayına verilecek şekerli suyun kan değerlerinde yaptığı değişikliğe göre kan değerlerine bir kez daha bakmak gerekebilir.

 

Annenin yüklü miktarda şeker almasına ve bu dönem içinde aç kalmasına neden olan test için son dönemlerde ortaya atılan spekülasyonlar öncelikle anne adaylarının endişe duymasına neden olmuştur. Doğal beslenme sürecinde olan gebe kadınların şeker hastalığına yakalanma riski olmadığını düşünen hekimler bu teste karşı çıkarken, sürecin tehlikeli bir boyuta ulaşmadan anne ve bebek için varsa gerekli önlemlerin alınmasını doğru bulanlar hekimler ise testin yapılmasını savunur.

 

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamilelikte şeker yüklemesi işleminin uzun yıllardan beri güvenle yapıldığıdır. Bir dilim pasta ile eşdeğer ölçülerdeki şekerin ekstradan verildiği anne adayları olası risklerden kısa süreli bir işlem sonucunda korunabilirler. Bu süreçte kadın doğum doktorlarının testi istemeleri ve buna karşılık kardiyoloji doktorlarının teste karşı çıkmasının nedenlerinin detaylı olarak anlaşılması karar almak zorunda olan anne adaylarını rahatlatabilir.

 

Gebelik Diyabetinin Yarattığı Sağlık Sorunları Nelerdir?

 

Gebelikte yaşanan diyabetin fark edilmemesi halinde sonuçlar beklenenden daha ağır olabilir. Şeker hastalığı olduğunu bilmeyen anne adayları süreç boyunca sağlıklı beslense bile anne karnındaki bebek bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bebeğe verilecek zararların erken dönemde teşhis edilebilmesi için anne adayına şeker yükleme testinin yapılıp yapılmamasına, gebeliği takip eden doktor ile birlikte karar verilebilir.

 

Bu yazımızda, şeker yüklemesi konusu hakkında sizlere bilgi aktarımında bulunduk soru, sorun ya da görüşlerinizi bizlere yorum bölümümüzden iletebilirsiniz.

 

DİĞER ŞEKER YÜKLEMESİ YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, şeker yüklemesi konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan şeker yüklemesi konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir