Ana Sayfa Bebek Bebeklerde Doğum Sonrası Hastalıkları

Bebeklerde Doğum Sonrası Hastalıkları

Bebekler doğumdan sonra geçici hastalıklar geçirebilir. Yeni doğan hastalıkları olarak da adlandırabileceğimiz hastalıklar genel anlamda geçici bir etki bırakmaktadır.

yeni doğan hastalıkları ve çözümleri

Bebeğiniz doğumdan sonra çeşitli hastalıklara maruz kalabilir. Ancak bu hastalıklar zaman içerisinde geçecek şekildedir. Dikkat edildikten sonra kolaylıkla kontrol altına alınabilecek olan bu doğum sonrası hastalıklarını sizler için sırasıyla açıklayalım;

 İsilik

Bebeğinizi çok fazla sıcakta tutmanız durumunda cildinde meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Ilık su ile bebeğinizin vücudunu  silerek temizleyebilir bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Konak

Konak bebeğin baş bölgesinde meydana gelmektedir. Ter bezeleri kaynaklıdırlar, kızarıklık ve de beyaz döküntüler şeklinde olmaktadırlar. Belirli bir süre sonra kendiliğinden geçecek bir durumdur. Özel şampuanlarla bebeğin başına yıkamanız iyileşme süresine hız kazandırabilir.

Eritema toksikum

Orta kısmı sarı ve beyaz renkte kırmızı kabarcıklardan oluşmaktadır. Zararsızdır, doğum sonrasını takip eden bir kaç gün içerisinde iyileşme gösterirler.

Yenidoğan aknesi

Bebeğin cildi üzerinde sivilceler meydana gelebilir. Annede bulunan hormonlara bağlı olan bu sivilceler kendiliğinden geçecektir. Herhangi bir tedavi gerektirmez.

Yenidoğan sarılığı

Bebeğin vücudunda bilirubinin parçalanma işlemini gerçekleştirememesi sonucunda sarı bir renk meydana gelir. Gözün beyaz kısmına bakıldığında bu sarı rengi görmek mümkündür. Fizyolejik sarılık yeni doğan bebeklerin çoğunda meydana gelmektedir. Bunun sebepleri arasında bebeğin karaciğer gelişiminin tamamıyla oluşmaması kaynaktı olabilir. Başka bir sebep anne sütü kaynaklı olabilir, herhangi ciddi bir durum meydana getirmeyecektir.  Kan uyuşmazlığı sebebiyle meydana gelen sarılık durumu da vardır bu durumda yakın takip ve tedavi gerekebilir.

Sarılığın tedavisi

Sarılık hafif bir düzeydeyse bebeği sık aralıklarla beslemek yeterli olacaktır. Sarılık düzeyi ağırsa bebeğin göz ve genital bölgesi korunarak fetoterapi  uygulanabilir. Çok ağır olan sarılıklarda kan değişimi yapılarak tedavi edilebilir. Fakat  günümüzde bu yöntem fazla uygulanmamaktadır.

Kolik

Kolikli bebek anne ve babası için oldukça uğraştırıcı bir bebektir. Kolikli  bebek sürekli ağlar, sakinleştirmek kolaylıkla yapılamaz.tıbbi olarak 3. Haftada meydana gelen 3 gün,  günde 3 saat ağlama gösteren bebek rahatsızlığına kolik denmektedir. Bu süre kısıtlaması tabi ki her zaman bu şekilde olmuyor, daha fazla artış veya iyileşme gösterebiliyor. Kolik 3. Aydan sonra düzelebiliyor iyileşme süreci  bazen 5. 6. Ayı bulabiliyor.

Kolikli bebeklerin iştahları oldukça iyidir. Kilo alımları güzeldir. Kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara kolik sebep değildir.  Kolikli bebek ağlarken ayaklarını karnına doğru çeker bu durum acaba karnımı ağrıyor ? Düşüncesi verebilir. Kolikli bebeğe dokunmanız ve sarılmanız onun için sakinleştirici bir etki meydana getirmektedir.

Peki kolik neden oluyor?

Tıbbi olarak bu sorunun kesin bir cevabı verilememektedir. Mevcutta olan teorilerden yola çıkarak, bebeğin ağlarken ayaklarını karnına çekmesi karnı mı ağrıyor diye düşündürdüğü için sindirim sitemiyle alakalı olduğu düşünüldü, reflü, süt alerjisi gibi ihtimallerden bahsedildi. Fakat bunların hiç birinin bilimsel bir kesinliği yoktur. Annede depresyon yada anksiyetesi varsa bebekte kolik etkisi daha fazla görülmektedir.

Koliği tedavisi

Kolik maalesef  tedavisi olan bir problem değildir. Bebeğe zarar vermediği için herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Zaman içerisinde kendiliğinde iyileşme gösterecektir, bu yüzden tedavisi zaman diyebiliriz.  Bu zaman süreci içerisinde bebeği ve anneyi rahatlatmak iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Anne fizyolojik olarak beden yorgunluğu ve anne olmanın verdiği ruhsal yorgunluk içerisindedir. Sorumlulukların paylaşılması annenin rahat ettirilmesi bebeği üzerinde de etki edecektir. Ayak kısmı çok sarılmadan kundaklama, kucakta hafif sallama kolikli bebeği rahatlatabilir. bunun yanı sıra saç kurutma  makinesi, elektrikli süpürge sesi de kolikli bebek üzerinde sakinleştirici bir etki meydana getirebilir. Anne karnındayken bebeğe sesler bu sesler gibi uğultulu gitmektedir. Bu sebepten bebek bu seslerle rahatlamaktadır. Bebeğin sakinleştirilmesi konusunda bir diğer önemli noktada gazının çıkarılmasıdır. Bebeğiniz gazını  çıkarmada zorlanıyorsa huzursuzlaşacaktır. Doktorunuzun önerdiği bitkisel damlalar kullanılabilir.

DİĞER YENİ DOĞAN HASTALIKLARI YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, yeni doğan hastalıkları konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan yeni doğan hastalıkları konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir