Ana Sayfa Çocuk Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı? Tuvalet eğitiminin püf noktaları, pratik tuvalet eğitimi nasıl olur? Çocuğu tuvalete alıştırma teknikleri. Konusu hakkında ayrıntılı bilgiler yazımızın devamında bulunmaktadır.

tuvalet-egitimi

Her bebeğin gelişim süreci farklılık gösterir. Bazı bebekler erken konuşurken bazı bebekler daha erken yürür. Önemli olan bebekleri kıyaslamayıp kendi gelişim süreçlerine saygı duyarak ilerlemelerine yardımcı olmaktır. Öncelikle bebeklerin birer birey olduğunu kabul etmek şarttır. Bu şekilde kaygılanmadan daha rahat bir ortamda bebeğinizi büyütebilirsiniz.

 

 Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Zamanı

 

Sanılanın aksine 24 ay ya da 30 ay gibi sınırlamalar yapmak yanlıştır. Bir buçuk yaşındaki bir bebek tuvalet eğitimi kazanmışken üç yaşındaki çocuklar henüz bezden ayrılmaya hazır olmayabilir. Bu süre her çocuk için farklılık gösterir.

 

Çocuğumun Eğitime Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?

Çocuk eğer iç çamaşırını kendi çıkartıp kendisi giyebiliyorsa, sabah uyandığında bezi kuru kalkıyorsa, çişini ya da kakasını bezine yaparken kimsenin olmadığı yerlere gidiyor saklanma ihtiyacı duyuyorsa, bezini çıkartmak istiyor, bez takılı olmadığı zamanlarda daha rahat ediyorsa fiziksel anlamda tuvalet eğitimine hazır demektir.

 

 Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Süreç çoğu zaman çok yavaş ilerler. Ciddi bir sabır gerektirir. Çocuğun hazır olması bazen eğitim için yeterli değildir. Ebeveynin psikolojik anlamda uygun olması sürecin kısalmasına yardımcı olacaktır. Çocuk çişini ya da kakasını yaparken görmediğinden dolayı bez kullanırken bu eylemlerden rahatsızlık duymaz. Bezini çıkardığında kakasını dışkı olarak değil de kendisinden bir parça olarak gördüğü için kakasını tutabildiği kadar tutar. Burada çocuğun paylaşım yeterliliğinin gelişmesiyle bu durum doğru orantılıdır. Çocuk kakasını paylaşmak istemediği için kaka yapmayı reddeder. Sabırla konuşarak, hatta tuvalete birlikte girerek çocuğun rahatlaması sağlanır. Oyunlar katarak süreci eğlenceli hale getirmek önemlidir. Ödüllendirme taktikleri kullanılmalı yalnız çok büyük bir başarı havası yaratmadan bunu yapmak gerekir. Doğal bir durum olduğunu çocuğunuza hissettirmelisiniz.

Nelerden Kaçınmalı

Süreç yorucu olacağından çocuğunuz da en az sizin kadar yıpranacaktır. Eğitim sırasında altını ıslattığında aşırı tepkiler vermemek gerekir. Israrlı olmalı ilk fırsatta beze geri dönülmemelidir. Emzirmeyi bırakma süreciyle aynı aynı zamana denk gelmemesine özen gösterilmelidir. Uyurken ya da dışarı çıkarken de bez bağlanmamalıdır. Bazen bez bağlayıp bazen çıkarmak çocuğun kafasının karışmasına neden olur. Çocuğunuza kararlı olduğunuzu ve artık bez kullanmayacağını hissettirmelisiniz.

 

Bu yazımızda, Tuvalet Eğitimi konusu hakkında sizlere bilgi aktarımında bulunduk, yorum görüş ve önerilerinizi bizlere yorum bölümümüzden aktarabilirsiniz.

DİĞER TUVALET EĞİTİMİ YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, tuvalet eğitimi konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan tuvalet eğitimi konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir