Ana Sayfa Hamilelik Doğum Sezeryan Doğum Nedir?

Sezeryan Doğum Nedir?

Sezeryan doğum hakkında merak edilen soru cevapları, yapılan uygulamalar, sezeryan doğum öncesi hazırlıklar adım adım sürdürülmektedir.

Sezeryan Doğum Hakkında Bilgiler

Sezeryan doğum, normal doğumun yapılmasının mümkün olmadığı durumlarda, doğumun sonuçlanması, bebeğin dünyaya gelmesi için uygulanan bir ameliyat türüdür. Anne karnına yapılan kesi ile bebek anne karnından çıkarılır ve doğum bu yöntemle gerçekleştirilir. Ortalama olarak 1 saatlik bir sürede tamamlanan sezeryan doğum, tıbbı gerekliliklerden dolayı yapılmalı, normal doğum daha çok tercih edilmelidir, mucizevi olan doğum anı hem ruhsal hem bedensel olarak iyileştirmeleri sağlayacaktır. Normal doğum, anne ve bebek için en sağlıklı ve doğru olan doğum yöntemidir.
Sezeryan doğum genellikle planlı olmaktadır, doğru zamanlama ile doktor kontrolü sonucunda zamanına karar verilir. Normal doğum esnasında da sezeryan gerekebilir, anlık semptomlar sezeryan gerektirebilir doktorlar önlem amaçlı ve doğumun tamamlanabilmesi için sezeryan yöntemine ihtiyaç duyabilirler.

Sezeryan Doğum hangi durumlarda gereklidir?

Rahim yırtılması

Zor doğum anında, riskli doğumda, daha önce sezeryan doğum yapmış anneye normal doğum yaptırılma sırasında meydana gelebilir, yırtılmadan dolayı meydana gelen kanama, anne ve bebek için hayati tehlike taşıyabilir. Bu yüzden acil müdahaleyle sezeryan uygulanır.

Makat gelişi

Bebek ters duruyorsa, normal doğum genellikle öncelikle denenmektedir,fakat ters (makat gelişte) normal doğum zor olacağı için, bebeğin sağlığını riske atmamak gereklidir ve sezeryan uygulanır.

Kordon sarkıklığı

Göbek kordonunun zamansız bir şekilde rahim ağzından vajinaya sarkması durumunda acilen sezeryan doğum yöntemi uygulanır.

Çatı muayenesi

Doğumun gerçekleşebilmesi için annenin doğum kanalları, bebeğin geçine elverişli olmalıdır. 37. Haftada bebeğin kilosu ve yapısına göre annenin ultrason ve vajinal muayenesi yapılır geçiş kanalları uygun değilse sezeryan doğum yöntemine karar verilir.

Aşırı kilolu bebek

Bebek fazla kiloluysa, omuz takılması veya haznede oluşabilecek yırtılma riskine karşı sezeryan doğum yöntemine karar verilir.

Doğum kanalında oluşabilecek engeller

Miyomlar, kistler doğum kanalında tıkanıklık yapabileceği için bebeğin gelişini engelleyebilir bu sebepten sezeryan doğum yöntemine karar verilir.

Dışkı problemi

Bebeğin sıkıntısından dolayı dışkısını yapması yiyebileceği riskinden dolayı acil sezeryan gerektirebilir.

Yan duruş

Bebeğin rahim içinde yan durması doğum yoluna yan bir şekilde durması normal doğumu oldukça zorlayıcı yapacaktır, anne ve bebek sağlığı için sezeryan doğum uygulanmaktadır. Eski zamanlarda böyle bir durumda bebeğin doğun anında döndürülmesi için uğraşılıyordu fakat oluşabilecek riskler artık sezeryan gerekliliği getiriyor.

Sezeryan doğum hazırlıkları nelerdir?

Sezeryan doğumun yapılan muayeneler sonrasında belirlendiği bir tarih olur, bu tarih öncesinde sezeryan doğum hazırlıkları yapılmaya başlanır.

Sezeryan doğum öncesinde evde yapılması gereken hazırlıklar nelerdir?

Hastaneye gitmeden bir gün öncesinde banyoya girilmesi temiz olunması öneriler arasındadır, enfeksiyon riskine karşı genital bölge temizliğine dikkat edilmeli, ameliyat öncesinde traş yada ağda uygulanması önerilmez, oluşabilecek yara ihtimali enfeksiyon riskini artırmaktadır. Hastane doğum çantası hazırlanmalı, doğum öncesinde mutlaka kontrol edilmelidir. Hastane doğum çantası listesi hakkında bilgiyi ilgili yazımızdan alabilirsiniz.  Hamilelik sürecinde uygulanan tahlil sonuçlarınız yanınızda olmalıdır. Ameliyatta 1 gece öncesinde kesinlikle herhangi bir ilça alınmamalı gereklilikler varsa doktora danışılmalı sonrasında uygulanmalıdır.

Sezeryan doğumdan kaç saat önce yemek yiyebilirim?

Sezeryan doğuma girecek anne 8 saatlik bir açlıkla doğuma girmelidir. 8 saat öncesinde herhangi bir gıda tüketmemeli, yiyip içmeyi bırakmalı, su bile içmemelidir.

Sezeryan doğum öncesinde hastanede neler yapılır?

Yatış işlemi yapıldıktan sonrasında, anne adayı ve eşine uygulanacak işlemler ve ameliyat hakkında, ayrıntılı bilgilerin yazılı olduğu kağıt verilir, oluşabilecek riskler yan etkiler hakkında bilgiler verilerek onay alınır, baba adayı ve anne adayından imzalar alınır. Sezeryan doğuma girmeden önce annenin bağırsaklarının boşaltılması sağlanır. Gerekli bir durum varsa ultrason yapılır. Gerekli tahliller yapılır, anestezi uzmanı tarafından uygulanacak olan anestezi şekline karar verilir ve anneye bilgisi verilir. Bebeğin kalp atışlarına gerek duyulabilir NST cihazıyla kontrol sağlanır.

Ameliyathanede öncelikle neler yapılır?

Kadın doğum doktoru, anestezi uzmanı, anestezi teknisyenleri ,ameliyat hemşireleri ve yardımcı personeller doğumhanede bulunmaktadırlar. Soğuk olan ameliyathaneler oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltmak için, biraz üşütebilir ancak ilerleyen süreçte üşüme hissiniz geçecektir. İdrar sondası takılır, annenin üzeri yeşil örtü ile örtülür, anestezi uygulanır.

Sezeryan doğumdan sonra neler yapılır?

Bebek hemen ısıtıcı cihazlar altında temizlenir. Bebek için küvez veya yoğun bakımgerekli olursa hemen ilgili bölüme sevki gerçekleştirilir. Bebek ve anne durumu iyiyse temas etmeleri sağlanır. Anne 6 saat sonrasında sulu şeyler tüketebilir tabi ki doktor kontrolünde ve izni dahilinde anne ve ameliyat sürecine doğru değişiklik gösterebilir. Sezeryan sonrasında serum tedavisi devam etmektedir. 24 ila 48 saat içerisinde yara bölgesinde ki bandaj açılır, bu konu kesinlikle doktora danışılmalıdır. Sezeryan doğum sonrasında hastanın sağlık durumuna, bebeğin sağlık durumuna göre 1 veya 2 gece sonrasında hastaneden taburcu işlemi gerçekleştirilebilir.

DİĞER SEZERYAN DOĞUM YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, sezeryan doğum konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan sezeryan doğum konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir