Ana Sayfa Anne Doğum Sonrası Çalışma Hayatı

Doğum Sonrası Çalışma Hayatı

Doğum sonrası çalışma hayatı, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma, doğum sonrası kısmi süreli çalışma, yarı zamanlı çalışma yönetmeliği. Yarı zamanlı çalışma nedir? Yarı zamanlı çalışma saatleri nelerdir? Ayrıntılar yazımızın devamında bulunmaktadır.

dogum-sonrasi-calisma-hayati

Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 8 Kasım 2016 tarihli yönetmelik gereği çalışan kişilere ilk çocukta 60, ikinci çocukta 120, üçüncü çocukta ise 180 gün süre ile yarı zamanlı çalışabilme fırsatı verilmiştir. Çoğul gebelik durumlarında ise belirlenmiş olan süreye ek bir 30 gün daha eklenmektedir. Engelli doğumlarında ise 360 gün olarak yarı zamanlı çalışma izni verilecektir. Doğum sonrası çalışma kısmı anneler için biraz zor olan kısımdır. Ancak birçok yönden alternatif tanınmaktadır. Yönetmelik gereği çalışan kişi, ücretsiz izni bittikten sonra çocuğu ilköğretim çağına geldiği zaman aybaşına kadar istediği bir zamanda kısmi süre ile çalışma talebinde bulunabilecektir.

 

Yazılı Bildirim Şartı

 

Yönetmelik gereği, doğum sonrası çalışma fırsatlarından bütün doğum yapanlar yararlanabilecektir. Bunun için ise çalıştığı işyerine 1 ay önceden yazılı olarak bildirimde bulunulması şarttır. Aynı şekilde işveren de çalışana kabul yazısını 1 ay içerisinde göndermelidir. Eğer işveren bir yazı göndermez ise, ay sonunda otomatik olarak kabul etmiş sayılmaktadır. İzin zamanında uygulanan bu yazılı bildirimler, tam zamanlı çalışmaya geçiş sürecinde de gönderilmelidir.

 

Çalışma Süreleri

 

Yarı zamanlı çalışma şekline geçen personelin çalışma süresi işin niteliğine göre işven tarafından belirlenecektir. Sabah 8.00 – akşam 17.00 şekline bir vardiyada çalışan kişi, sabah 8.00’den öğlen 12.30’a kadar çalışıp 12.30’a paydos edebilecek. Aynı şekilde öğlene kadar izinli sayılan bir çalışan, öğleden sonra 13.30’dan akşam 17.00’ye kadar çalışacak. Bu sürelere işveren karar verecektir.

 

Yarı zamanlı çalışma fırsatından faydalanmak için kişinin eşinin de çalışıyor olması gerekmektedir. Eşi çalışmayan kişiye bu izin verilmemektedir. Bu nedenle, yarı zamanlı çalışma talebi yapılırken, kişinin eşinin çalıştığını belgelemesi gerekmektedir. Yarı zamanlı çalışmaya başlayan bir annenin ayriyeten süt izni kullanması mümkün değildir.

 

Genelde kısmi süreli çalışma ile yarı zamanlı çalışma karıştırılmaktadır. Kısmi süreli çalışmada, çocuk ilkokul çağına gelene kadar aileden yalnızca bir kişi yararlanabilecek ve ücretin yarısı işveren, diğer yarısı ise İş – Kur tarafından karşılanacaktır. Yarı zamanlı çalışma şeklinde ise, belirli kriterlerde uygulanan izin sürecinde çalışılmayan günlerin parası İş – Kur tarafından tamamlanmaktadır. Ayrıca memurlar da aynı şartlarda faydalanmaktadır.

 

Ayrıca, Çalışan anne olmak çalışan anne olmanın getirdiği  zorluklar  ve annelerin çocuklarına karşı hissettiği suçluluk duygusu hakkında bilgiler için, Çalışan anne olmak yazımıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

 

Bu yazımızda, Doğum sonrası çalışma hayatı konusu hakkında sizlere bilgi aktarımında bulunduk soru, sorun ya da görüşlerinizi bizlere yorum bölümümüzden iletebilirsiniz.

 

DİĞER DOĞUM SONRASI ÇALIŞMA YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, doğum sonrası çalışma konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan doğum sonrası çalışma konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir