Ana Sayfa Çocuk Çocuğunuzu Sorumluluk Sahibi ve Özgüvenli Yetiştirmek

Çocuğunuzu Sorumluluk Sahibi ve Özgüvenli Yetiştirmek

Çocukların sorumluluk sahibi ve özgüveni sağlam olabilmesi için, en büyük etken ailedir. Anne ve baba çocuk için hayata başlama noktasında rol modeldir.

sorumluluk-sahibi-cocuk1

Çocukların kişiliğinin gelişimi, huylarının değişimi, karakteri başlangıçta ailede oluşmaktadır. Aile içinde görmüş olduğu davranışlar, olaylara karşı verilen tepkiler her biri çocuk için ayrı ayrı birer rol modeldir. Almış olduğu ilk eğitim ailede olmaktadır, eğitimde ki kalite kişiliğine yön verecektir.  Yapılan araştırmalara göre çocuklar kişilik gelişimini 6 yaşına kadar sürdürmekte, 6 yaşında kişilik gelişimi tamamlanmaktadır.

Çocukların kişilikleri ailede aldığı eğitime göre oluşacağı için, okulda alacağı eğitimin kişiliği üzerinde ailede  aldığı eğitim kadar  etkisi yoktur. Aile ortamında görmüş olduklarına göre oluşan kişilikteki yanlış davranışların okulda öğretmeni tarafından düzeltilebilmesi fazla mümkün değildir. Ailede roller üzerinde bir paylaşım olmalı ve çocuk bu şekilde yetişmeli bunları görmelidir. Eğer ailede roller üzerinde bir paylaşım yoksa aile fertlerinin sorumlulukları düzensizse bu çocukta da cereyan edecektir. Çocuklar,  belirli kurallar dahilinde büyütülmelidir.  Kuralların olmadığı durumda çocuğun sorumluluklarını bilecek biri olmasını beklemek doğru değildir. Çocuklar bilinçli bir hale geldikten sonra tuvalet, yeme içme, uyku gibi temel konularda eğitilmeli bunları yapmaları için belirli kurallar koyulmalı ve bu konuda rol paylaşımı yapılmalıdır. Anne babalar bu konuda eğitimi verecek en doğru kişilerdir  fakat bu konularda zorlayıcı olmamalı denemesi için fırsat verilmeli , başarabileceği belirtilerek cesaretlendirilmelidir. Sabır gerektiren bir süreç olduğunu anne ve babalar bilmeli anlayışla ve sevgiyle yaklaşmalıdırlar.

Çocuklar öncesinde denemediği bir şeyi merak eder denemek isterler  “ya başaramazsam”  gibi bir geri adım atma düşüncesi onlarda yoktur. Bu düşünceyi aslında onlara veren maalesef ki yine bizler oluyoruz. Daha küçüksün, yapamazsın gibi olumsuz telkinler başarı konusunda çocuklarınız için engelleyici bir durum oluyor ve başarısızlık korkusunu çocuklara aşılamış oluyorsunuz.  Denemeleri için onlara  fırsat vermemiz kendilerine olan öz güveni kazanmalarını sağlayacaktır. Başarısız olsa dahi defalarca deneme  yapmasına izin verin, yanlış yapmadan doğru sonuca ulaşamayacaklardır.  Çocuğunuz yapmış olduğu denemelere seyirci kalmalısınız, yanlış yapacak bile olsa fazla müdahale etmemelisiniz. Kendi başına işlerini yapabilmelidir, her defasında sizden telkinler alması sorumluluk almasını engelleyecektir.  Örneğin derslerini kendileri yapabilmeli,  fazla yardım edilmemelidir anne ve babadan yardım alarak yaptığı dersler çocuğun ne kadar zeki olursa olsun belirli bir noktadan sonra tembellik göstermesine sebebiyet verecektir. Anne ve babasının yardımıyla başarı sağladığı zaman, çok fazla mutlu olmayacak anne ve baba sayesinde başarılı olduğunu düşünecektir, kendisine olan öz güveni körelecektir.

Çocuklarınızın okul başarılarını aşırı önemsemeniz, yüksek başarı beklentisinde olmanız çocuğunuzu sıkıntıya sokacaktır. Düşük not alıp ailesinin gözünden düşeceğini sanır ve bu yüzden  stresli eğitim dönemini geçirir. Güven duygusunun oluşması için en gerekli şey sevgidir, çocuğunuza her şartta sevildiğini hissettirin, sevilmediğini düşünen çocukta zaman içerisinde aşağılık duygusu oluşur, kendisini değersiz hisseder. Sevginizi yüksek not alarak takdir almak gibi koşullara bağlamamalı, her halükarda sevdiğimizi belli etmeliyiz. Çocuklarınızı dinlemeniz de özgüven konusunda faydalı olacaktır, sizin için gerekli olmayan, size saçma gelen şeyler anlatsa dahi onları dinleyin.  Sorumluluk bilinci ve özgüven mutlu  düzenli bir aile ortamında yaşayarak edinileceğini unutmamalı sağlıklı bir aile ortamında rol paylaşımlarıyla çocuğunuzu yetiştirmelisiniz.

DİĞER ÇOCUK EĞİTİMİ YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, çocuk eğitimi konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan çocuk eğitimi konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir