Ana Sayfa Bebek Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir? Sağlıklı Beyin Gelişimi, Beyin gelişimini neler etkiler? Zeka gelişimini etkileyen faktörler nelerdir? Hamilelikte bebeğin zekâ gelişimi hakkında bilgiler yazımızın devamında yer almaktadır.

beyin-gelisimi

Beyin gelişimi genetik olarak kontrol edilir. Gelişimi destekleyen genler bir oda ve duvarlara benzetilebilir. Doğum anında bebekte çok sayıda bulunan nöronlar, ilerleyen yıllarda sayı olarak azalsa da bağlantıların sayısı artar. Bu oluşumun sayısı arttıkça beyin gelişimi yaşanır.

Dış Uyaranlar ve Deneyimin Önemi

Nöronal bağlantıların kalitesini artıran en önemli özellik dış uyaranlar ve kazanılan deneyimlerdir. Bu alanda yapılan çalışmalarla nöronlar aktifleşir. Bağlantıların kuvvetlenmesini sağlayan çalışmalar arasında en önemlileri;

* Karmaşık şekillerin tanınması,

* Mantık yürütmenin güçlendirilmesi,

* Bilinç vb. işlevlerin gelişmesidir.

Bebekler doğduktan sonra bireysel ihtiyaçlarını geliştirmek için tercihlerine başvururlar. Beyin gelişiminin özel bir eğitime ihtiyaç duymamasının temel nedenleri arasında bu ilişki yer alır. Doğduğu zaman karnı acıkınca ağlayan bebekler ve emme refleksinin gelişmiş olması bu konuya örnek olarak gösterilebilir.

Sağlıklı Bireylerde Beyin Gelişimi

Sağlıklı bir çocuk herhangi bir eğitim almadan sadece duyarak ve anlamlandırarak konuşmayı öğrenebilir. Beyin sağlığı yeterli ve yerinde olan bir birey, ihtiyacı olan şeyleri dünyadan nasıl alması gerektiğini de iyi bilir. Beyindeki gelişme süreci, ihtiyaç duyulan şeylere göre değişir. Bu aşamada çevresel faktörlerde devreye girer. İnsanların çok değişken şartlar altında temel yaşam becerilerini sürdürebilmesinin nedeni de budur. Beyin gelişimini neler etkiler dendiği zaman;

– Kalıtsal faktörler,

– Çevresel koşullar ve

– Deneyim cevabı verilebilir.

Aile bireylerinin güçlü genlere sahip olması çocuk üzerine pozitif etki gösterir. Yapılan bilimsel çalışmalar, çocuklarda zekâ gelişiminin genetik faktörlere bağlı olduğunu göstermekle birlikte bu süreçte anne ve babanın tüm davranış ve tutumlarının rol model olduğunu da ortaya koyuyor.

Zekâ Her Bireyde Var Olmasına Rağmen Şekillendirilebilir

Çevresel etkenlerin yeterli olması, dengeli beslenme ve dış uyarılar beyin gelişimi üzerinde etkilidir. Hamilelik süresince annenin beslenme şekli, bebeğin bedensel gelişimi kadar zihinsel sağlığı açısından da son derece önemlidir. Çocukta var olan zekânın ortaya çıkarılması için beyin gelişiminin vücuttaki diğer sistemlerle uyumlu ve sağlıklı bir ilişki içerisinde olması da sonuca direk olarak etki eder.

Çocuğun gelişim çağında zekâyı artırmaya çalışmaktan öte, beyin gelişimini köreltici durumlardan uzak durulması gerekir. Yüksek zekâ ürünü ve son model teknolojilerin beyin gelişimini olumsuz etkilediği ebeveynler tarafından bilinmesi gereken konular arasında yer alır.

Bu yazımızda Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler Nelerdir? konusunda bilgiler aktardık, konu hakkında soru veya önerilerinizi yorum bölümümüzden bizlere iletebilirsiniz.

 

DİĞER BEYİN GELİŞİMİ YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, beyin gelişimi konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan beyin gelişimi konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

3 Comments

  1. Gülgün daban

    16 Kasım 2017 at 22:07

    öncelikle teşekkür ederim,çok faydalı ve açık bir dille bize bu bilgileri aktardığınız için.
    Şeker tüketmenin (6.aydan itibaren) beyin gelişiminezarar verdiği konusunun doğruluğu varmıdır?

    Reply

    • admin

      17 Kasım 2017 at 14:17

      Sorunuz hakkında sizler için ayrıntılı araştırma yapılacak dönüş sağlanacaktır. Yorum ve dönüşünüz için teşekkür ederiz.

      Reply

    • admin

      20 Kasım 2017 at 15:12

      Soru üzerine tekrarlı olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda ulaştığımız verilere göre, şeker tüketimi dengesiz beslenmeye sebebiyet vermekte ve buda zaman içerisinde beyin gelişimine olumsuz etki olarak geri dönüş yapacağı uzmanlar tarafından aktarılan bilgiler içerisindedir. Bebeğiniz için 1 yaşından itibaren ölçülü bir şekilde, bal-pekmez gibi tatlı besinleri yedirmenizi önerir şeker ihtiyacını bu şekilde gidermeyi sağlayabilirsiniz.

      Reply

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir