Ana Sayfa Kamu Kurumları Bebeğin Duyularının Gelişimi

Bebeğin Duyularının Gelişimi

Bebeğin duyu organları gelişimi, farklı anlarda gelişimini tamamlamaktadır. Dokunma duyusu, görme duyusu, işitme duyusu, koku alma duyusu dönem ve açıklamalarını yazımızda bulabilirsiniz.

bebek-duyulari

 

Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde beyin gelişimini %85 oranında tamamlamış olacaktır. 3 yıllık süreç içerisinde duyularını harekete geçiren davranışlar , bebeğinizin beyin gelişimine katkı sağlayacaktır. Beyin gelişimi üzerinde genlerin etkisi oldukça fazladır, fakat bunun yanı sıra bebeğinizin duyu organları üzerinde ki etkileşimlerde beyin gelişimi için büyük rol sahibi olan bir unsurdur. Yapılan araştırmalar, bebeğinizin duyularının uyandırılmasının, psikolojik, duygusal ve sosyal gelişimlerini üzerinde olumlu sonuçlara erişildiğini göstermektedir. Bebeğinizin duyularını uyarmanız, mutlu ve sağlıklı bir gelişim dönemi geçirmelerine yardımcı olacaktır. Hareket imkanı sağlayacak ve bilincinin erken uyarılmasına olanak sağlayacaksınız. Sırasıyla duyuları ve bebeğinizin üzerinde ki etkilerini ele alalım.

 

Dokunma duyusu

Bebeğinizin doğduğu andan itibaren en fazla gelişim gösterdiği duyu, dokunma duyusudur. Sizinle kurmuş olduğu ilk duygusal bağ, fiziksel olarak temas etmesi ile, dokunmasıyla gerçekleşir. Başlangıç olarak meydana gelen bu duyu, zihinsel ve duygusal  gelişimin ilk anlarını oluşturmaktadır. Yapılan araştırma ve incelemeler, bebeğinize dokunmanızın ona masaj yaparak rahatlatmanızın gelişimine katkı sağladığı sonucunu vermektedir.

Görme duyusu

Bebeğinizle göz temasında olmanız,  onunla iletişim halinde olduğunuzu bebeğinize hissettirecektir.bebeğiniz göz temasında bulunduğu kişilerle ilişki kuracak ilerleyen yıllarda kolaylıkla tanımasına temel oluşturacaktır. Bebeğiniz ile göz teması içerisinde olmanız ona sevildiği ve önemli olduğunu hissettirecektir.

İşitme duyusu

Bebeğiniz doğmadan, henüz karnınızdayken de dış sesleri duymaya başlamıştır. Bebeğinizin gelişim döneminde onunla sürekli konuşmanızda dil gelişimi üzerinde oldukça fazla olumlu bir etkiye sahiptir. İncelemeler kendisi ile konuşulan bebeklerin kelime dağarcığının daha fazla olduğunu daha erken gelişim gösterdiği sonucunu göstermektedir.

Koku alma duyusu

Bebeğinizin doğduğu andan itibaren sahip olduğu duyulardan bir diğeri de koku alma duyusudur. Kendisini tanımak için en çok koku alma duyusunu kullanır. Farklı gelen hoş kokular bebeğinizin sakinleşmesine rahatlamasına olanak sağlayacaktır.  Anne kokusu da bebeğin tanıdığı ve rahatladığı kokular arasındadır. Bebeğiniz sizi kokunuzdan tanıyacaktır  ve çoğu zaman fazlasıyla ihtiyaç duyacaktır.  Acıkması, altının temizlenmesi isteği için ağlayan bebeğiniz sizin kokunuzu almak istediği içinde huzursuzluk yapabilir ve ağlayabilirler.

 

DİĞER BEBEĞİN DUYULARININ GELİŞİMİ YAZILARINI ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

AnnemBilio.com, bebeğin duyularının gelişimi konusunda önemli tüm bilgileri çok yakından anlık olarak takip etmektedir, bu konuda son yazı ve gelişmeleri yayınlamaktadır. Bu nedenle annembilio.com'un yayınladığı bilgilendirme yazılarını takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. AnnemBilio.com'da yayınlanan bebeğin duyularının gelişimi konusundaki en kaliteli yazıları en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bizi takip edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir